Nieuw Boek 6 BW: ook voor de Social Profit en Public sector is de impact op bestaande aansprakelijkheidspolissen beperkt (deel 2)

Door de invoering van het nieuwe boek 6 BW, dat in werking zal treden op 1 januari 2025, rijzen er veel vragen omtrent de verzekeringspolissen bestuurdersaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid.

In dit tweede artikel lichten we toe wat de polis bestuurdersaansprakelijkheid dekt én of een aanpassing vereist is in het kader van het nieuwe boek 6 BW.

Pexels cottonbro 5990042

Wat dekt deze verzekering?

Deze polis dekt de schade, zijnde verdedigingskosten en schadevergoeding, die voortvloeit uit een schade-eis gebaseerd op een bestuursfout of fout van een mandataris, ingesteld door een derde tegen een bestuurder of mandataris.

Er moet sprake zijn van:

  • Een fout van een bestuurder.
  • Schade die door die fout is ontstaan.
  • Een causaal verband tussen de fout en de schade.

Het doel van de verzekering is om het persoonlijk vermogen van de bestuurders te beschermen door hun persoonlijke aansprakelijkheid af te dekken. Deze polis onderscheidt zich van andere verzekeringen doordat niet de verzekeringnemer zelf, maar het persoonlijk vermogen van de bestuurders en directieleden van de verzekeringnemende rechtspersoon wordt gedekt.

Wie is er verzekerd binnen de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering?

Kenmerkend aan deze polis is de ruime omschrijving van de verzekerden. De verzekeringnemer is altijd de vennootschap. De verzekerden zijn:

  • Bestuurders in rechte van de vennootschap en haar filialen (vroegere, huidige en toekomstige bestuurders).
  • De facto bestuurders (feitelijke bestuurders).
  • Bestuurders in externe entiteiten.
  • Werknemers (met betrekking tot tewerkstellingsaangelegenheden of wanneer zij samen met een bestuurder worden aangesproken).
  • Rechtspersonen, managementvennootschappen en hun vaste vertegenwoordigers.
  • Erfgenamen en echtgenoten/samenwonenden.

Welke gevolgen heeft het nieuwe boek 6 BW op de polis?

Door de wetswijziging kan een medecontractant van de rechtspersoon haar bestuurder buitencontractueel aansprakelijk stellen voor een fout door deze bestuurder gemaakt bij de uitvoering van de overeenkomst met de vennootschap (samenloop). De bestuurder wordt hierbij niet langer beschermd door de quasi-immuniteit van de uitvoeringsagent/hulppersoon. Qua dekking in de polis bestuurdersaansprakelijkheid wijzigt er niets. Wordt de bestuurder een fout verweten? Dan zal de polis in principe dekking verlenen.

Aangezien de nieuwe regeling de aansprakelijkheid van de bestuurder of mandataris ten aanzien van derden uitbreidt, kunnen er potentieel meer claims en verdedigingskosten ontstaan. Het effect hiervan op de verzekeringsvoorwaarden zoals mogelijks een verhoging in premie moet nog worden afgewacht. Vandaag nemen de verzekeraars hier nog geen initiatief maar dit zal enige tijd na de inwerkingtreding van het nieuwe boek 6 BW mogelijk anders bekeken worden.

Belangrijk: de bestuursfout wordt inhoudelijk steeds gedekt, ongeacht op welke rechtsgrond (contractueel of buitencontractueel) de bestuurder wordt aangesproken. Dit, samen met de ruime omschrijving van het begrip ‘verzekerde’ binnen deze polissen, betekent dat er momenteel geen aanpassing van deze polissen noodzakelijk is.

Meer info over de impact van deze wijziging op de polis burgerlijke aansprakelijkheid? Dat lees je in volgend artikel

Gere­la­teer­de berichten

U7353792727 A photo by Eliot Porter of a young Asian woman of a f945f695 46f3 4f1e 9f93 1bbd049c6208

Hoe jouw flexi­be­le mobi­li­teits­keu­zes de sta­tis­tie­ken van je arbeids­on­ge­val­len­ver­ze­ke­ring beïnvloeden.

Publieke sector / Overheid
20.06.2025

Een werknemer die met zijn leasefiets onderuitgaat op een nat fietspad. Een e-step die in de ochtendspits wordt aangereden door een auto. Of een ogenschijnlijk onschuldig valpartijtje dat leidt tot maanden arbeidsongeschiktheid. Het zijn scenario’s die je als werkgever liever vermijdt maar ze komen steeds vaker voor. De oorzaak? De opmars van alternatieve mobiliteit, vaak gestimuleerd via het cafetariaplan. Wat goed bedoeld is, duurzame, gezonde keuzes promoten, kan onbedoeld leiden tot een stijging in arbeidsongevallen. En dat heeft gevolgen voor je verzekering én je kosten.

Lees meer
Lees meer over Hoe jouw flexibele mobiliteitskeuzes de statistieken van je arbeidsongevallenverzekering beïnvloeden.
IMG 1769

Eve­ne­men­ten ver­ze­ke­ren: waar moet je als orga­ni­sa­tor op letten?

Aansprakelijkheid
24.04.2025

Een festival dat letterlijk in het water valt, een topartiest die op het laatste moment verstek laat gaan of een terroristische dreiging die een massa-event onmogelijk maakt: het zijn scenario’s die organisatoren liever niet meemaken. Dergelijke tegenslagen kunnen immers grote financiële gevolgen hebben. Eventverzekeringen kunnen een vangnet bieden, maar hoe werken ze precies? Verzekeringsexpert Ingrid Hendrikx geeft tekst en uitleg.

Lees meer
Lees meer over Evenementen verzekeren: waar moet je als organisator op letten?
Aflevering 15 Vanbreda S2 Foto website

Video­pod­cast — Wetswijzigingen

Videopodcast
18.02.2025

In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, ontdek je hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. Een panel van vier in-house experts licht toe welke recente wetswijzigingen impact hebben op jouw verzekeringsportefeuille. De focus ligt op vier actuele topics: de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber.

Lees meer
Lees meer over Videopodcast - Wetswijzigingen
U7353792727 Photorealistic image three people in a business mee 82c0813c cc51 4d46 a79b 1a665b1f44a3

Wat bete­kent Boek 6 BW voor de posi­tie en bescher­ming van hulppersonen?

Aansprakelijkheid
14.02.2025

Wat hebben de aansprakelijkheid van hulppersonen, mobiliteit, zonnepanelen en cyber met elkaar gemeen? Het zijn vier factoren die het risicoprofiel van jouw onderneming beïnvloeden in 2025. In de nieuwste aflevering van onze videopodcast Succes Verzekerd, bespreekt een panel van in-house experts hoe je nieuwe risico’s succesvol kan integreren in het risicomanagement van jouw onderneming. We starten de reeks met Anouk Dehing: welke aansprakelijkheid riskeren hulppersonen sinds de invoering van Boek 6 BW?

Lees meer
Lees meer over Wat betekent Boek 6 BW voor de positie en bescherming van hulppersonen?