Het verzekeringslandschap in België: hoe kan een KMO zich optimaal verzekeren?

Alle markten evolueren aan de hand van veranderende noden en nieuwe tendensen. Dat geldt ook voor de KMO's en hun verzekeringen. In de derde aflevering van onze Succes Verzekerd-podcast verwelkomen we KMO-verzekeringsexpert Jan Van Houtven aan de microfoon. Samen met hem kijken we naar het verzekeringslandschap in België en wat dit betekent voor uw KMO.

VRB Spinner

De rol van de verzekeringsmakelaar

Ondernemen is dynamisch en dat reflecteert zich ook in verzekeringsoplossingen. De hoofdtaak van een makelaar is in de eerste plaats risico’s analyseren en de juiste oplossingen aanreiken. Daarnaast is een makelaar iemand die goed kan luisteren, gericht vragen stelt en de klant bezoekt met als einddoel in te schatten waar risico’s zijn.

Het is cruciaal om in samenspraak met de klant ook de zaken te benoemen die niet verzekerd zijn  om een zo transparant mogelijk verzekeringsdossier op te bouwen. Op die manier weet de klant in welke mate hij zelf instaat voor een aantal risico’s en voor welke risico’s hij kan terugvallen op zijn vertrouwde makelaar.

Waar ligt een KMO wakker van?

Als ondernemer wordt u tijdens dagdagelijkse activiteiten geconfronteerd met risico’s.  Sommige verzekerbaar, andere niet. Het niet-verzekerbare of het zogenaamde ‘eigen ondernemingsrisico’ is een onderdeel waar een KMO steevast rekening mee moet houden. Zo zijn er risico’s die niet afgedekt kunnen worden of waar er geen risicodragers voor te vinden zijn. Hiervoor draagt de zaakvoerder zelf de verantwoordelijkheid.

Een hele reeks risico’s zijn wel verzekerbaar. Als ondernemer maakt u zelf de afweging  welke risico’s u zelf wilt dragen of laat dekken door de juiste verzekeringsoplossing. Als verzekeringsmakelaar staan wij u daar in bij met het juiste advies.

Een up-to-date en helder verzekeringsdossier krijgt u zo:

  • Tracht een totaalklant te zijn bij één adviseur. Waarom? Vanuit één enkel standpunt kan een makelaar dan observeren of alle risico’s wel degelijk afgedekt zijn en niets dubbel verzekerd is. Een valkuil die we regelmatig tegenkomen bij KMO’s is dat de onderneming zijn polissen verspreidt. Hij plaatst bijvoorbeeld één polis bij een zakenrelatie en de andere bij iemand anders. Hierdoor is er geen duidelijk overzicht of alle risico’s correct verzekerd zijn.
  • Plan een jaarlijks opvolggesprek in samen met de verzekeringsmakelaar om doorheen de lopende polissen te gaan. Op die manier controleert u ze samen en weet u meteen of ze nog up-to-date zijn.

Invloed van War for talent

De arbeidsmarkt is de laatste jaren sterk veranderd en bedrijven zijn alsmaar meer opzoek naar ervaren profielen in een steeds kleiner wordende vijver. Ook dat heeft zijn invloed op de verzekeringsportefeuille van de KMO. Bij bedrijven met enkele 100’en werknemers is het algemeen goed om groepsverzekeringen af te sluiten voor werknemers op het vlak van medische kosten en of pensioenen. Dit sijpelt nu ook door naar de kleinere KMO om het aantrekken van ervaren profielen uit grotere bedrijven mogelijk te maken door dit te koppelen aan dergelijke plannen.

Verschilt ons verzekeringslandschap met buurlanden?

België is een atypisch land: de makelaar staat centraal in de distributie van verzekeringen. In onze omliggende landen is de rol van directe verzekeraars en bankverzekeraars sterker. Ook de digitale verkoop van verzekeringen heeft een groter marktaandeel in andere landen. In de particuliere markt is de groei in het digitale wel merkbaar, maar voor de professionele verzekeringen heeft een Belgische klant nog steeds het meeste vertrouwen in menselijk en persoonlijk advies op maat.

Meer info?

Heeft u interesse in advies op maat van uw organisatie? Onze experts in KMO verzekeringen staan u graag bij.